diumenge, 16 de juny del 2013

Harmonia amb l'univers...

Per estar en harmonia amb l'univers, has d'estar en harmonia amb tu mateix.

Jardins del Turó del Putget, Barcelona.

Només aquells que ho arrisquen tot...



El Monument als Herois del 1809 (conegut popularment com el monument als Màrtirs de la Independència) està situat a la plaça de Garriga i Bachs, contra la façana lateral de l'església de Sant Sever, al barri Gòtic de Barcelona.

El monument està dedicat a la memòria dels barcelonins que van liderar la insurgència contra les tropes napoleòniques l'any 1809, en un complot que va tenir lloc el 14 de maig i que va fracasar. En el curs de la guerra del Francès, la ciutat havia estat ocupada i militaritzada com a plaça forta de l'exèrcit francès, sota el comendament del general Duhesme. La revolta pretenia aixecar tot el poble contra les forces d'ocupació i alliberar Barcelona. Detinguts, cinc dels conxorxats van ser executats el 3 de juny, al passeig de l'Esplanada, com a càstig exemplar.

La llegenda de la placa del pedestal recorda els cinc insurgents, i també altres tres ciutadans, Ramon Mas, Julià Portet i Pere Lastortras, igualment executats després que toquessin la campana de la catedral durant l'execució dels primers, per mobilitzar la ciutat contra els ocupants. Per tant, encara que no hi siguin representats tots, el monument està dedicat als vuit "herois".

Font: viquipèdia.